Zahrádkář Jerome

Kdy co stříhat na zahradě - velmi stručný přehled. (17.2.2012)

  • Jabloně a hrušně střihám, řežu, prořezávám v lednu, únoru i později, starší stromy dříve, mladší později. Vlky vytrhávám v červnu, do začátku srpna doplňkový řez. Podrobnosti jsou v kapitole o řezu jabloní.
  • Peckoviny řežu většinou později, vždycky za vegetace - v květu. Rány se pak lépe hojí a stromek tak neohrozí klejotok a kdovíčemu ještě se předejde. A teď peckoviny podrobněji:
    • Slivoně řežu už koncem března, těm to nevadí.
    • Meruňky moc neřežu, jsem rád, když nějaký výhon naroste, natož, když má květ. Pokud řežu, tak v době květu.
    • Broskvoně řežu také až v době květu. Velmi důležité je ošetření proti houbové chorobě - kadeřavosti broskvoní - vhodným fungicidem (Syllit, Kuprikol) již v únoru. Dále ještě proberu korunu v červnu, je-li příliš hustá. A někdy i v srpnu, dělá se to.
    • Třešně - mladé stromky řežu i vyvazuji v době květu. Řezat starší velké stromy není žádná legrace - řeší se to tak, že se jednou za pár let, v době zrání plodů, prosvětlí koruna. Zkrátka se tu a tam vyřízne celá větev (tam, kde je husto nebo se větve kříží) a ta se opatrně spustí na zem - a tam se v klidu a bezpečí očeše.
    • Višně řežu jako třešně. Kolik třešní, tolik višní. Ale višně řežu každý rok, protože po úrodě "vyholují" větve a ty musí pryč.
  • Rybíz, angrešt, maliník, ostružiník řežu dost brzy, už v únoru, tedy pokud moc nemrzne. Rybíz,maliník a ostružiník je dobré prořezat již po sklizni (odplozené větve), zjara se potom už jen zkracují čerstvě narostlé loňské výhony (ty budou letos plodit).
  • Skořápkoviny - tak nejzajímavější bude asi ořešák vlašský, ten řezat v květnu, až se zazelená a délka nových větviček bude asi 5-15 cm. Pokud chcete zkrotit lísku, řežte již někdy v únoru.
  • Vinná réva - lze řezat od konce února do začátku března. V nižších polohách dříve, ve vyšších později.